Tietoa kirjailijasta

Reino ”Repe” Pasanen

Olen asunut Tampereella lähes 50 vuotta, mutta lähtöisin olen Sulkavan soutupitäjästä. Synnyinkotini lähellä oleva Rakokivi on minulle hyvin merkityksellinen, sillä koulupoikana sen vierellä jostakin lennähti mieleeni ajatus: ”Ehkä minä jonakin päivänä kirjoitan kirjan.”

Molemmat vanhempani kirjoittivat aikoinaan runoja ja isä myös joitakin kronikoita. Olen kirjoitellut runoja ja pieniä kirjoitelmia pöytälaatikkoon jo 1970-luvulla. Vähitellen kertomukset pitenivät, ja sen myötä innostus kasvoi. Lyhyt kirjoittajakurssi 1980-luvulla oli lopullinen virike, mikä sai minut todella innostumaan kirjoittamisesta.

Saimaan rannalla kasvaneena on luonnollista, että vesielementti on kirjoissani tärkeässä asemassa. Tuotannossani tulee esille monipuolinen elämänkokemus. Maa- ja metsätalouteen liittyvät työt ovat tuttuja jo nuoruudesta, samoin rakennustyöt. Savonlinnan ammattikoulussa suorittamani veneenveistäjän kaksivuotinen opiskelu on mahdollistanut niin puu- kuin lujitemuovisten veneitten tekemisen ja suunnittelun. Olen tehnyt itsenäisesti kymmenkunta puuvenettä, joista suurin oli itselle tehty retkivene. Arteknon Kaukajärven kartanon navetassa toimineessa verstaassa tein aikoinaan satoja lujitemuoviveneitä. Metallitöissä olen ollut sorvarina SKF:n Göteborgin tehtaalla ja Tampereen Lokomolla. Talonmieskurssin jälkeen vierähti yli 25 vuotta kiinteistönhoidollisissa töissä.

Olen maalannut tauluja öljyväreillä sekä tehnyt puutauluja. Eläkkeellä ollessa olen harrastanut myös puun sorvausta. 1980- luvulla suoritin saaristolaivurin kurssin, ja vuonna 2008 kävin Suomen Höyrypursiseuran järjestämän koneenhoitajan kurssin, missä käytiin läpi sekä höyry- että dieselpuoli tuhanteen hevosvoimaan asti.

Aikaisemmin olen julkaissut seitsemän kirjaa. Niitä on jonkin verran edelleen saatavana tavallisena kirjana, ainoastaan Sirpaleita elämän varrelta on loppuunmyyty. Kaikki entiset kirjat julkaistaan e-kirjana alkuvuonna 2020. Kirjat ovat kaikki erityylisiä niin aihepiireiltään kuin toteutukseltaankin.

Kahdeksantena kirjana olen julkaissut Päätepisteen e-kirjana. Se on ollut työn alla lähes kymmenen vuotta. Välillä se tosin on ollut ”tauolla” muutamaan otteeseen. Päätepiste on trilleri. Siinä tapahtumien ketju vyöryy hamaan tämän maailman ajan loppuun saakka.

Yhdeksäs e-kirjana julkaistu teos on puolestaan kaikista aikaisemmista kirjoista poikkeava. Kun aika oli – Vanhassa testamentissa tuo esiin pelastushistorian punaisen langan. Siinä käyn läpi koko Vanhan testamentin sillä ymmärryksellä, kuin olen sen saanut. Kirjoittaminen kesti noin kaksi ja puoli vuotta. Kirjan alkujuuri on lähtöisin Oulaisista, jossa olin Veteraani konepäivillä työskentelemässä höyrylokomobiilin lämmityspuuhissa viikonlopun ajan. Päivien jälkeen Taivaan Isä antoi minulle toimeksiannon kirjasta varsin pitkässä ”palaverissa”, enkä tietenkään voinut kieltäytyä tehtävästä.

Erakkoluonteisuuteen taipuvaisena kirjoittaminen on ollut minulle terapiaa, jossa olen saanut uppoutua täysin kirjoittamisen maailmaan. Luontokuvaukset, jännitys, romantiikka ja huumori yhdessä punaisena lankana etenevän hyvän sanoman kanssa ovat valmiina kaappaamaan sinutkin mukaansa.